Så här underhåller och kalibrerar du din kompass

Att ha en välfungerande kompass är avgörande när du är ute på äventyr, oavsett om du är en erfaren vandrare eller en nybörjare. I den här artikeln går vi igenom hur du underhåller och kalibrerar din kompass för att säkerställa att den alltid visar rätt väg.

Varför kompassunderhåll är viktigt

En kompass är ett precisionsinstrument som kan bli felkalibrerat eller skadat om det inte tas om hand ordentligt. Genom regelbundet underhåll kan du undvika dessa problem och säkerställa att din kompass alltid är pålitlig.

Rengöring av din kompass

För att hålla din kompass i toppskick är det viktigt att rengöra den regelbundet. Här är några steg för att göra detta:

 1. Använd en mjuk trasa: Torka av kompassen med en mjuk, fuktig trasa för att avlägsna smuts och damm.
 2. Undvik kemikalier: Använd aldrig starka rengöringsmedel eller kemikalier eftersom de kan skada kompassen.
 3. Kontrollera vätskan: Om din kompass är vätskefylld, se till att vätskan är klar och fri från bubblor. Bubblor kan indikera en läcka som behöver åtgärdas.

Förvara din kompass på rätt sätt

Att förvara kompassen på rätt sätt är lika viktigt som att rengöra den. Felaktig förvaring kan leda till att kompassen blir misskalibrerad eller skadas. Här är några tips för korrekt förvaring:

 • Bort från starka magneter: Håll din kompass borta från magneter och elektriska apparater som kan påverka dess magnetiska nål.
 • Torr och sval plats: Förvara kompassen på en torr och sval plats för att undvika kondens och skador på vätskan.
 • Skyddande fodral: Använd ett skyddande fodral när du inte använder kompassen för att skydda den mot stötar och fall.

Kontrollera och kalibrera kompassen

Att kalibrera din kompass är en viktig del av underhållet. En felkalibrerad kompass kan leda till felaktiga avläsningar och potentiellt farliga situationer. Här är hur du kan kontrollera och kalibrera din kompass:

 1. Jämför med en känd referens: Jämför kompassen med en känd referenspunkt, till exempel en karta eller en annan pålitlig kompass.
 2. Använd en justeringsskruv: Vissa kompasser har en justeringsskruv som du kan använda för att finjustera nålens position.
 3. Kalibrera med en app: Det finns många appar tillgängliga som kan hjälpa dig att kalibrera din kompass. Dessa använder telefonens sensorer för att ge exakta kalibreringsdata.

Vanliga problem och lösningar

Ibland kan din kompass uppvisa problem som kräver åtgärd. Här är några vanliga problem och hur du kan lösa dem:

 • Nålen fastnar: Om nålen fastnar, kontrollera om det finns skräp eller smuts runt den och rengör noggrant.
 • Felaktiga avläsningar: Om kompassen ger felaktiga avläsningar, kontrollera om den har blivit utsatt för magnetisk störning och kalibrera om den vid behov.
 • Läckande vätska: Om vätskan läcker, är det bäst att byta ut kompassen eftersom detta kan påverka dess funktion.

När ska du byta ut din kompass?

Trots bästa underhåll kan det komma en tid när det är dags att byta ut din kompass. Här är några tecken på att det är dags att köpa en ny:

 • Permanent misskalibrerad: Om du inte kan kalibrera om din kompass till rätt läge, kan det vara dags att byta ut den.
 • Skador på höljet: Om kompassen har sprickor eller andra skador på höljet, kan detta påverka dess noggrannhet.
 • Bubblor i vätskan: Om du ser bubblor i vätskan som inte försvinner, är det ett tecken på att kompassen inte längre är pålitlig.

Avslutning

Genom att följa dessa steg för att underhålla och kalibrera din kompass, kan du säkerställa att den alltid är redo att visa dig vägen. Oavsett om du är ute på en kort vandring eller en längre expedition, är en pålitlig kompass en oumbärlig följeslagare. Ta hand om din kompass, så tar den hand om dig!

Lämna en kommentar

Orienteringsmagasinet