Hur du tränar för att bli bättre på orientering

Orientering är en spännande och utmanande sport som kombinerar fysisk kondition med mental skärpa. Om du vill förbättra dina orienteringsfärdigheter finns det flera träningsmetoder som kan hjälpa dig att bli snabbare, starkare och mer exakt i din navigation. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av orienteringsträning och ge dig konkreta tips för att bli en bättre orienterare.

Förstå grunderna i orientering

Orientering handlar om att navigera från punkt A till punkt B med hjälp av en karta och en kompass. Det kan låta enkelt, men terrängen är ofta varierad och ibland svårforcerad. För att bli framgångsrik i orientering behöver du förstå de grundläggande principerna för kartläsning, kompassanvändning och terrängbedömning.

Bygg upp din fysiska kondition

Fysisk kondition är en avgörande faktor för att lyckas inom orientering. Här är några träningsformer som kan hjälpa dig att bygga upp den styrka och uthållighet som behövs:

 • Löpning: Regelbunden löpning, både på stigar och i terräng, hjälper dig att förbättra din uthållighet och snabbhet.
 • Styrketräning: Fokusera på övningar som stärker dina ben, kärna och överkropp. Detta hjälper dig att hantera de utmaningar som terrängen kan innebära.
 • Intervallträning: Förbättra din snabbhet och explosivitet genom intervallträning. Växla mellan högintensiva och lågintensiva perioder för att maximera dina resultat.

Utveckla dina kartläsningsfärdigheter

För att bli en skicklig orienterare behöver du kunna läsa och förstå kartor snabbt och effektivt. Här är några tips för att förbättra dina kartläsningsfärdigheter:

 • Träna på olika typer av kartor: Öva på att läsa kartor över olika terränger, inklusive skogar, berg och stadsområden.
 • Använd karttecken och symboler: Lär dig vad de olika symbolerna och tecknen på kartan betyder. Detta hjälper dig att snabbt identifiera viktiga landmärken.
 • Öva med riktiga kartor: Ta med en karta när du går ut och tränar, och försök att navigera till specifika punkter utan att använda en GPS.

Bli bättre på kompassanvändning

En kompass är ett ovärderligt verktyg för orienterare. Här är några tips för att förbättra dina kompassfärdigheter:

 • Lär dig grunderna: Förstå hur en kompass fungerar och hur du använder den för att ta ut riktningar och följa en kurs.
 • Öva i olika miljöer: Använd kompassen i olika terränger för att vänja dig vid att navigera under olika förhållanden.
 • Kombinera med kartläsning: Träna på att använda kompassen tillsammans med kartan för att förbättra din förmåga att navigera exakt.

Träna i realistiska miljöer

För att bli bättre på orientering är det viktigt att du tränar i miljöer som liknar de du kommer att möta under tävlingar. Här är några sätt att göra det:

 • Delta i orienteringstävlingar: Genom att delta i tävlingar får du värdefull erfarenhet och kan testa dina färdigheter i realistiska situationer.
 • Träna i olika terränger: Öva i skogar, berg, fält och andra typer av terräng för att bli bekväm med olika förhållanden.
 • Använd träningsbanor: Skapa egna träningsbanor eller använd banor som andra orienterare har satt upp för att utmana dig själv.

Analysera och förbättra dina prestationer

Efter varje träning eller tävling är det viktigt att du analyserar dina prestationer och identifierar områden där du kan förbättra dig. Här är några tips för att göra det:

 • Använd GPS-spårning: Spela in dina rutter med en GPS-enhet för att se var du kan ha gjort misstag eller kunnat ta en bättre väg.
 • Jämför med andra: Om möjligt, jämför dina rutter och tider med andra orienterare för att se var du kan förbättra dig.
 • Reflektera över dina beslut: Tänk igenom de beslut du tog under loppet och fundera på om det fanns bättre alternativ.

Håll dig mentalt skarp

Orientering är inte bara fysiskt krävande, utan också mentalt utmanande. För att hålla dig mentalt skarp, försök att:

 • Träna på problemlösning: Öva på att snabbt lösa problem och fatta beslut under press.
 • Håll dig fokuserad: Arbeta på att behålla ditt fokus under hela loppet, även när du blir trött.
 • Visualisera framgång: Använd visualiseringstekniker för att föreställa dig själv lyckas och nå dina mål.

Avslutning

Orientering är en fantastisk sport som kombinerar fysisk aktivitet med mental skärpa. Genom att förbättra din kondition, dina kartläsnings- och kompassfärdigheter, och genom att träna i realistiska miljöer, kan du bli en bättre orienterare. Kom ihåg att analysera dina prestationer och ständigt sträva efter att förbättra dig. Med rätt träning och inställning kan du nå dina mål och njuta av alla de utmaningar och belöningar som orientering har att erbjuda. Lycka till!

Lämna en kommentar

Orienteringsmagasinet