Maria Akraka – från friidrottsstjärna till tv-profil och travtränare

Maria Akraka är ett namn som många svenskar förknippar med kraft, energi och prestation. Du kanske minns henne från friidrottsbanan på 90-talet, där hon var ett av Sveriges största namn inom medeldistans. Men hennes resa har varit långt ifrån enkelspårig. Från rekord på 800 meter till Melodifestivalen och travhästar – Maria har levt ett liv i rörelse, på fler än ett sätt.

Därför är Maria Akraka en ikon inom svensk friidrott

När Maria Akraka började med friidrott som 18-åring gick det snabbt uppåt. Redan 1987 vann hon sitt första SM-guld på 800 meter och visade att hon hade något alldeles extra. Under åren som följde slog hon svenska rekord och representerade Sverige i både OS, VM och EM.

Det var framför allt 800 meter som blev hennes paradgren. Hennes personbästa på distansen – 2.00,58 – var svenskt rekord i flera år, och hennes inomhusrekord på 2.00,01 står sig fortfarande som bäst i landet. Det säger en hel del om hennes kapacitet som löpare.

Maria hade en exceptionell känsla för tempo och anlitades ofta som ”hare” på stora galor i Europa – en roll som kräver både taktisk skärpa och fysiskt övertag. Hennes uthållighet och snabbhet gjorde henne till en favorit både bland arrangörer och publik.

Fakta om Maria Akrakas ålder och uppväxt

Maria Akraka föddes den 7 juli 1966 i London, vilket betyder att hon fyller 60 år under sommaren 2026. Hon flyttade till Sverige som barn tillsammans med sin mamma Ingrid och växte upp i Rågsved i Stockholm. Hennes pappa, Smart Akraka, var en nigeriansk sprinter som tävlade i OS 1960 – idrottsgenen fanns alltså där från början.

I familjen fanns också en tvillingbror, Michael, och två systrar – Camilla och Therese. Konsten har också en plats i familjen, då systern Camilla Akraka är en välkänd konstnär.

Livet efter löpningen: från tv till trav

Efter att Maria lagt löparskorna på hyllan år 2000 har hon inte direkt legat på latsidan. Hon utbildade sig till travtränare och driver idag en egen hästverksamhet i Täby tillsammans med sin make, den tidigare trestegshopparen Tord Henriksson.

Hon har även synts mycket i tv. Maria har jobbat för både ATG:s kanal och TV4:s sändningar, där hon intervjuat kuskar och guidat tittare genom travsändningar. Du kanske också känner igen henne från SVT:s ungdomsprogram Megadrom – ett fartfyllt äventyrsprogram där Maria agerade programledare.

Här är några av hennes uppdrag efter friidrotten:

  • Intervjureporter under Friidrotts-EM 2006 och DN-galan
  • Programledare i Kanal 75 och SVT
  • Expert i TV4:s travsändningar
  • Affärsutvecklare på ATG:s sportavdelning
  • Grundare av Sportcore – ett nätverk för elitidrottare som byter karriär

Maria Akraka i Melodifestivalen – en oväntad vändning

Visste du att Maria Akraka varit med i Melodifestivalen? År 1993 ställde hon upp som körsångare i gruppen ”Team Sweden” tillsammans med Erica Johansson och Frida Johansson. De backade upp Nick Borgen när han framförde låten We Are All The Winners, som slutade på andra plats.

Det är inte varje dag du ser en friidrottare stå på scen i Sveriges största musiktävling – men Maria har aldrig varit rädd för att testa något nytt. Det här momentet visar tydligt hennes mångsidighet och karisma, både inom och utanför idrotten.

Så ser Maria Akrakas familjeliv ut idag

När det gäller Maria Akrakas familj så har hon varit gift med Tord Henriksson sedan mitten av 90-talet. Paret träffades redan 1988 och blev ett par några år senare. Tillsammans har de två barn – Moa och Mica Henriksson.

Mica föddes 1996, medan det inte finns offentlig information om när Moa är född. Maria har synts på Idrottsgalan flera gånger tillsammans med sina barn, och det märks att familjen står henne nära. Hon har i intervjuer pratat om hur viktigt det varit att kunna kombinera passionen för idrott med ett balanserat familjeliv.

Maria Akrakas barn följer egna vägar

Trots att både Maria och Tord har starka rötter inom idrotten har deras barn fått gå sina egna vägar. Även om detaljer om Moas och Micas karriärer är relativt privata, så har Maria uttryckt hur viktig hon tycker det är att barn får växa upp utan press att prestera som sina föräldrar.

Familjen bor idag i Täby, där de har tillgång till hästgård och träningsmöjligheter. Maria beskriver livet där som både lugnt och fyllt av energi – något som speglar hennes personlighet rätt bra.

Svenska rekord som fortfarande står sig

Trots att det gått över två decennier sedan hon slutade tävla är Maria fortfarande en del av svensk friidrottshistoria. Hennes inomhusrekord på 800 meter från 1998 är fortfarande oslaget, vilket säger mycket om hennes nivå. Att ett rekord överlever 26 år i en så explosiv gren är extremt ovanligt.

Maria har dessutom flera personliga rekord på distanser från 400 till 3000 meter, vilket visar att hon hade både snabbhet och uthållighet. Hon var också All-American under sina år på Iowa State i USA, där hon kombinerade studier och löpning.

Att lyckas på både svensk och internationell nivå, och samtidigt bygga en karriär efter idrotten, är något få klarar av. Men Maria Akraka har gjort just det – och mer därtill. Hennes livsstory är ett bevis på att man kan fortsätta springa framåt även efter att man kliver av banan, precis som Maria Akraka.

Lämna en kommentar

Orienteringsmagasinet