Smådetaljer som gör skillnad i skogen

För dig som sysslar med orientering, långpass i terräng eller skogsvandringar i obanad mark vet du att det ofta är de små detaljerna som avgör hur upplevelsen blir. Skorna måste ge rätt grepp, kompass och karta ska sitta rätt. Orientering är en sport som kräver mer än fysisk uthållighet. Det är lika mycket ett mentalt spel. Du rör dig snabbt genom varierad terräng, ofta i obanad skog, med ständigt skiftande förhållanden. 

Vädret växlar, sikten begränsas av tät skog, fötterna halkar till på blöta stenar. Hela tiden måste du hålla huvudet kallt och veta exakt var du är. Det är ett unikt samspel mellan kropp, karta och kompass. Att vara ute i naturen handlar mycket om frihet, men också om struktur och just inom orientering är det mycket fysisk uthållighet. Det räcker dock inte alltid att vara vältränad, man måste ha huvudet och skärpan på plats. I orientering räknas varje sekund, varje beslut vid en kontroll och varje blick på kartan. Då vill du slippa onödiga distraktioner. När kroppen är i rörelse och du är ensam med dina tankar behöver allt funka sömlöst: utrustning, energi och personligt fokus. Några detaljer som kan vara värda att tänka på i skogen är följande.

Din främsta kontakt med underlaget

En bra orienteringssko måste klara av mycket. Hala stenar, blöta rötter, branta sluttningar och mycket mer. Ett minimalt fel som att skon sitter för tight och skaver, eller att de har för dåligt fäste i skogen. Därför är rätt skor en viktig detalj för att du ska lyckas ute på orienteringsrundan. Då är rätt modell för din typ av orientering avgörande.

Kompass och karta

Orienteringens kärna ligger i samspelet mellan karta, kompass och terräng. Här är detaljerna viktiga och något som gör att du kan ordentligt med tid. Kartan måste vara rätt vikt, och kompassen ska vara smidig att hålla och läsa av. Det är sådant som gör att du kan fatta snabbare beslut och hålla blicken där den behövs.

Energi, fokus och återhämtning

Orientering kräver fullt fokus och är energidränerande. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Därför är det värt att plantera ditt intag av energi under orienteringspasset. Det är minst lika viktigt som kartläsningen. Det handlar dock inte bara om spordrycker och energigels och andra elektrolytkällor. Allt fler orienterare har börjat ta med sig små hjälpmedel som håller de mentalt alerta. En snusprilla från Velo är valet för vissa, en påse nötter är måstet för en annan. 

Visualisering och återställning

Att kunna läsa terrängen snabbt och fatta rätt beslut är bara möjligt om du har mental beredskap. Att vara närvarande är också en viktig del i det hela. Många framgångsrika orienterare jobbar med mental träning: visualisering av banor, återhämtningsstrategier mellan kontrollerna och en rutin för att snabbt släppa misstag, något som orienteringsmästaren Thierry Gueorgiou ägnar sig åt. Det kan låta abstrakt men rätt mindset sparar tid, ger bättre beslut och minimerar stress.

Anpassning efter väder och ljus

De nordiska väderförhållandena är en utmaning. Regn och rusk kan lätt förstöra för orienterare, vilket kan förändra både när det kommer till kartläsning och hur snabbt du kan ta dig fram. En detalj som att det är bländande solljus under en sommarkväll när du är ute och kör kan ha stor effekt på prestationen. Då är utrustning som keps, glasögon eller ett regnskydd avgörande för att inte låta elementen vinna och så att du kan fokusera helt på navigeringen.

Orientering är en sport där rätt instinkt och små detaljer är avgörande. När du har koll på detaljerna så lyckas du säkerligen med passet.

Lämna en kommentar

Orienteringsmagasinet